Over Benjamin Romkes

Benjamin is geboren en getogen in Zaandam. In zijn jonge jaren was sport zijn lust en zijn leven. En dat is het overigens nog steeds. Hij speelde tafeltennis in de hoogste landelijke jeugdklasse en combineerde dat later met atletiek, waarin hij op nationale en internationale kampioenschappen verschillende medailles veroverde.

Meditatie

Tijdens zijn studie culturele antropologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kwam daar een tweede passie bij. Tijdens colleges religieuze antropologie werd hij geraakt door de wijze waarop boeddhistische tradities zich manifesteren in een westerse context en hoezeer deze tradities zich hebben aangepast aan de westerse geest en manier van denken. Dat alles onder de bezielende leiding van grote meditatiemeesters als Thich Nhat Hanh en Chogyam Trungpa. Via een meditatiecentrum in Amsterdam raakte hij geboeid door meditatie en boeddhistische filosofie en psychologie. Inmiddels beoefent Benjamin al meer dan 35 jaar meditatie.

'De werking van onze geest is intrigerend en het is verbazingwekkend hoe vaak we achter onze gedachten aanlopen en ons ermee identificeren zonder dat we daar erg in hebben. Tijdens meditatie doen we precies het tegenovergestelde van ons dagelijkse doen en laten: we laten ons niet leiden door onze gedachten, maar kijken nauwlettend naar wat zich voordoet in onze geest. We identificeren ons er niet mee maar laten het juist los. De adem is daarbij ons referentiepunt.'


Communicatiebureau

Na zijn studie koos Benjamin voor een zakelijke carrière. Hij is mede-oprichter en eigenaar van communicatiebureau In Beeld in Amsterdam.

'Het blijft een uitdaging om het zakelijke en spirituele met elkaar te verbinden. Maar uiteindelijk levert die combinatie wel iets heel moois op. Namelijk met de juiste intentie en motivatie de dingen doen die je graag doet en het menselijke contact aangaan vanuit echtheid in plaats van een zakelijk winstbelang.'

Benjamin is meditatie-instructeur, geeft regelmatig lezingen en workshops en verzorgt daarnaast trainingen en clinics in mindful running.